Есенното варосване на дръвчетата е по-лесно с Kwazar Vega

Опитните градинари препоръчват варосване на дървета в градината два или дори три пъти годишно:

– за основно варосване се счита есенното, извършва се през октомври-ноември;

– пролетно – повтаря се, обновява се; провежда се в края на февруари и началото на март;

– третото ще е подходящо да е в средата на лятото.

Най-ефективно е варосването, извършено през есента, през октомври-ноември. Ако първото е по време на пролетни градински работи, като правило, вече сте закъснели.

Най-опасните за едно дърво са слънчевите дни на февруари и мразовития март. През деня един тъмен ствол под февруарското слънце се загрява до 9 – 11 °C – тази температура е достатъчна, за да се събуди дървото и от него да започне да тече сок. И нощните студове до -10 °C елементарно замразяват този сок. Резултатът е разкъсване на тъканите – дупки, които приличат на дълги пукнатини в кората.

Белият цвят отблъсква слънчевите лъчи и не позволява да се достигне пробуждащата соковете температура. Освен това варосаното дърво ще се събуди малко по-късно през пролетта, което, съвсем вероятно, ще го спаси от пролетни студове – ще започне да цъфти след тях.

Каква друга полза може да има от варосване на дървета?

*Замазката по дървета предпазва растенията от насекомите, които обичат да живеят под кората. Вредителите обичат да се завират в пукнатините на кората и унищожаването им е проблематично. Да не говорим, че те са носители на много болести. Също така в пукнатините на кората на незащитените дървета могат да навлязат спори от гъбички или патогенни микроорганизми.
*Есенното боядисване не позволява градинските дървета да получат изгаряния, които могат да се появят през зимата или началото на пролетта. Белият цвят отразява добре лъчите на слънцето, така че белите дървета са защитени от прегряване и напукване на кората.
*Младите дървета, които са белосани през есента, са защитени за цялата зима от гризачи, които обичат да ядат крехка кора.

Варосване на дървета -как да ги подготвим

  1. Преди да започнете да варосвате дърветата в градината трябва да бъдат подготвени правилно. За да направите това, е необходимо да премахнете мъртвата кора и лишеите от стъблата. За да сте сигурни, че всички тези „излишни“ или болни части не попадат в почвата около дърветата, трябва да поставите на земята около ствола някакво платно, върху което да паднат отпадъците.
  2. Повредената кора е най-добре да премахнете с дървени или пластмасови стъргалки, защото металните може да повредят здравите части на ствола.
  3. Всички части, смъкнати от дървото, трябва да бъдат изгорени извън градината. Не трябва да оставяте тези отпадъци под дървото, тъй като може да съдържа вредители или причинители на болести.
  4. Следващият етап е дезинфекцията на кората. Тя трябва да се прави само при сухо време. За обработката на ствола е необходим 3-5% разтвор на меден сулфат (300-500 g на 10 литра вода). Напръскайте дърветата с фина пръскачка, така че материалът да полепне върху кората, вместо да потече по нея с големи капки.

  5. Преди процедурата по избелването е необходимо да се замажат раните и повредените части. Овощарски мехлем може да се купи от специализираните магазини или да се приготви в домашни условия.
  6. На последния етап остава само да се подготви разтворът за пръскане. Може да се купи готов, но повечето градинари си го приготвят сами.
  7. Наливаме разтвора в 9 литровия резервоар на Kwazar Vega и нанасяме по дръвчетата лесно и прецизно.

Предимството от нанасянето с пръскачката вместо на ръка е икономисаното количество разтвор, което ще спестите, вместо да бъде разлято по земята или останало по четката или валяка. Друго предимство е прецизността, с широката дюза за разпръскване, разтвора навлиза по кората както и малко и големи пори и отвори по стъблото. Едно от най-големите предимства е работата изправен. С Kwazar Vega няма нужда да клякате, за да варосате прецизно, а и работата е свършена много по-бързо.

Устройството е предназначено за нанасяне на варови разтвори, емулсии на бои, оцветяващи бои и др. Също така е идеално за дезинфекция на битови помещения и отстраняване на химически замърсители.

ХАРАКТЕРИСТИКА:

Разпръсквач – 60см

предпазен клапан – контрол на налягането

помпа, оборудвана със смесител – предотвратява утаяването на частици разтвор в дъното на резервоара

удобна презрамка за носене – удобство при използване при продължителна работа

стабилизиращ пръстен – стабилизиране и защита на резервоара срещу повреди

крака – стабилизиращия пръстен, които улесняват изпомпването