Есенното пръскане с нашите пръскачки

calendar tag

Новина

Видиш ли края на листопада, нарамвай пръскачката.

Овощните дръвчета страдат от различни болести и неприятели. Овощните градини (а и единичните дръвчета по дворовете) са трайни насаждения, прекарват дълги години живот все на едно и също място – време, през което се развиват характерните за тях болести и различните други вредители. Ако не се води борба с тях, ако не се вземат профилактични и лечебни мерки, пораженията могат да бъдат и стопроцентови. Борбата е постоянна. Тя не завършва с прибирането на реколтата през есента. Нещо повече, в известен смисъл тогава започва. При установените нападения през тази година не се ли вземат сега мерки, догодина борбата ще е още по трудна. Средствата са различни – агротехнически, физически, химически. Есенното пръскане е наложително поради повсеместното разпространение на болестите, срещу които е насочено. Извършва се в края на листопада при около 70% окапали листа.

 

Късните есенни пръскания на овощните дръвчета трябва да се провеждат в тихи дни без валежи при температура на въздуха над 5 градуса. Ако се очаква понижение на температурите, пръскането трябва да е завършило достатъчно време преди това, така че разтворът по клоните да е изсъхнал.

През ноември овощните дървета преминават в състояние на относителен покой, а неприятелите и причинителите на болестите по тях – в неактивна зимуваща форма. Това е и най-подходящият срок за прилагането на редица агротехнически и растителнозащитни мерки. Те са важна част от технологията, защото от тях до голяма степен зависи следващата реколта. Приложени навреме и качествено с тези мерки се осигурява от една страна успешно презимуване на дръвчетата и от друга – с тях се намаляват пръсканията през следващия сезон, защото те ограничават зимуващия запас от болести и неприятели.

По времето на листопада ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно през годината от струпясване, а черешите от цилиндроспориоза е желателно да се третират с 5-7 % карбамид. Уреята създава благоприятна среда за развитието на микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването и цилиндроспориозата. Затова се налага да се пръскат и окапалите около дървета листа, ето защо пръскането трябва да е обилно.

За предпазване от измръзване, за унищожаване на лишеите и мъховите, за отблъскване на миризливия дървесинояд, стеблата на дръвчетата се намазват с 20% разтвор от варна каша, в която е разтворена и малко глина. За да се постигне и фунгициден ефект, към разтвора се прибавя и предварително разтворен меден сулфат (син камък). Още за варосването на дърветата.

С Kwazar Orion и Neptune, удобството е изцяло във Ваша полза. Оборудвани сте с надежден продукт от здрав материал, телескопичен разпръсквач, който се удължава до 1.20м. Допълнителните дюзи правят пръскачката многофункционална. Все пак си купувате 1 продукт, с много възможности и дълъг живот, няма нужда всяка година да я заменяте. В случай, че нещо по пръскачката се повреди има налични всички резервни части. Завода в Полша се намира в малко градче до Варшава, което се казва Якторов. От 1989г. завода залага на високото качество и уникалността на продуктите.

Качеството, разбира се, си има цена, за по-претенциозните клиенти Kwazar имат Хоби Серия, където пръскачките също са изработени от същите материали, но с по-малко екстри, така да се каже.

При Kwazar Roza нямате телескопичен разпръсквач, дълъг маркуч и предпазен пръстен, но допълнително пръскачката може да бъде оборудвана със всички екстри, за тези които обичат жълтия цвят.

Kwazar Sunflower пък е оборудвана със старомодната нагнетателна помпа, за разлика от Neptune, която е с разширителен съд и 3 пъти по-малко помпения, но имате високо качествена пръскачка с вместимост 18л.

Допълнителни аксесоари за всички пръскачки са телескопичните разпръсквачи от 3 метра и 5 метра.

А в момента се възползвайте и за сезонната промоция. Към всяка пръскачка от серията GardenPRO, подарък хербицидна фуния.

Изберете качествения продукт, вашата градина го заслужава.